Saraungmamma

Senaste inläggen

Av Sara - 21 maj 2013 10:35

Hur mäter man Symfus/Fundus-måttet?
Vid varje besök, från och med andra hälften av graviditeten, mäter barnmorskan livmoderns storlek för att se hur barnet växt. Hon använder ett vanligt måttband och mäter avståndet mellan blygdbenet (symfysen) och livmoderns överkant (fundus). Sedan ritar hon in värdet på ett sk gravidogram så att man kan följa utvecklingen på en kurva.

Varför mäter man?
Om tillväxten någorlunda bildar en kurva på gravidogrammets så är det oftast ett tecken på att graviditeten utvecklas normalt och att barnet växer som det ska.
Många låser fast sig vid normal-kurvan som finns på gravidogrammet, det behöver man egentligen inte göra. SF-måttet inget 100% pålitligt sätt att avgöra hur stort eller litet barnet är. Det gör man bäst med ultraljud.
Ett SF-mått tycks idag mest vara till för att se att något händer överhuvudtaget och att det skapas en normalt, växande kurva.

Växer magen likadant för alla gravida?
Ja, mer eller mindre. Men magens storlek påverkas av många olika faktorer som fysiska förutsättningar hos kvinnan, barnets fysik och placering samt om man är förstföderska eller omföderska.
SF-kurvan ska därför anses vara en måttstock på att något händer överhuvudtaget. Oroa dig därför inte för mycket om du ligger högt eller lågt istället för mitt på.
Det finns gott om mammor som legat långt under snitt-kurvan men som ändå fått medelstora, eller väl över medelstora, barn. Likaväl som det finns mammor som legat långt över kurvan men som ändå fått medelstora, eller mindre än medelstora, barn.
» Klicka här för att se en illustration på hur livmodern växer vecka för vecka

Om kurvan avviker?
Tillfälliga avvikelser i kurvan/måtten är faktiskt vanliga och kan tex bero på att olika personer mäter på olika sätt. Men även samma barnmorska kan mäta fel då och då. Det är ingen exakt vetenskap eftersom man mäter från ungefärliga fysiska, för ögat osynliga, utgångspunkter.
Om barnmorskan ser att kurvan planar ut, alternativt minskar eller ökar snabbt gör man en extra kontroll, med ett sk tillväxt-ultraljud, för att se att allt står rätt till.
Ett snabbt ökande SF-mått, alternativt en väldigt hög kurva, kan tyda på för mycket fostervatten eller tvillingar. Ett minskade SF-mått, alternativt en mycket låg kurva, kan tex tyda på för lite fostervatten.
MEN, oftast beror måttet dock på många olika faktorer som fysiska förutsättningar hos kvinnan, barnets fysik och placering samt om man är förstföderska eller omföderska.

Av Sara - 21 maj 2013 10:27

Mått runt magen och vikten.

Jag har som ingen koll på min normal mått runt magen och vikten hatar jag.  Har allafall gått upp 10 kg sen senaste besöket hos barnmorskan. 
Nu är jag bland veckorna där man öka kraftigt runt magen och vikten.  Så jag skulle nog gissa att jag ökar i vikten också, men försöker dra ner på maten och öka motionen för att undvika viktökningen. 


Ska försöka ta en bild en jacka som jag kunde så kan man nästan avgöra där hur många dm har jag vuxit runt magen.   



Av Sara - 21 maj 2013 10:00

Igår var vi på vår första föräldrarträffen och det var intressant och längtar redan till nästa gång..   :]     


Av Sara - 21 maj 2013 10:00

Bebisen

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

Du

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.

Av Sara - 16 maj 2013 13:15

Varmtvarmtvarmt!   
Måste köpa lättare kläder innan nästa vecka annars kommer jag att svettas bort! 
Kortbyxor, linnen och bh! 



Av Sara - 15 maj 2013 10:46

http://kundbilder.husfoto.se/GIIF2ZS
Bilder på lägenheten..  :] 

Av Sara - 15 maj 2013 08:26

Det är många som kikar in här på bloggen och läser om min graviditet. Jag vill att ni ta er lite tid och lämna en kommentar om vilka ni är! Namn, ålder, vad ni vill att att jag ska skriva om och vart ni bor. Skulle var intressant att se! Tack på förhand! :)

Av Sara - 14 maj 2013 08:38

Bebisen

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

Du

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards